Dekorationsmålning

Dekorationsmålning kallas ibland även för ”Dekormålning” och är ett urgammalt hantverk som vi är stolta över att kunna erbjuda er. Dekorationsmålning består av flera olika delar t.ex. träådring där man målar en yta som ska se ut som trä. Till detta behövs speciella verktyg som t.ex. ”Ekpiska” och ”Fördrivare”. Förr i tiden ådrade man med öl eller mjölk tillsammans med pigment. Detta kallades då för ”Drickamålning”. Med tiden övergick man till olja och idag använder vi i huvudsak vattenbaserade alternativ. Vanliga träslag som imiteras är Ek, Valnöt, Mahogny och Björk. 

Marmorering är en annan imitationsteknik där man med bl.a. pensel, svamp och fördrivare får en enfärgad yta att likna marmor. Vanliga marmorsorter som imiteras är den svenska Kolmårdsmarmorn eller italienska Carrera och Sienna. 

Den mest häpnadsväckande tekniken inom dekorationsmåleriet är ”Trompe lóeil” som är ett franskt uttryck som betyder ”lura ögat”. Med illusioner i form av allt från målade post-it-lappar till dörrar på glänt eller sprickor skapar man iögonfallande och uppmärksammade illusioner unika för ditt hem eller för offentlig miljö. Bara fantasin sätter gränser. 

En annan känd teknik vid namnet ”Grisaille” (betyder grått i grått) är en avancerad skuggteknik som förvandlar en till synes platt yta till illusionen av stuckatur. Många gånger skuggar man i grått, men går givetvis att utföra även i andra färger. 
​​​​​​​
De flesta av dessa tekniker är vanligast i kyrkor, herrgårdar och trappuppgångar, men kan naturligtvis förgylla såväl som slott och koja. 

Välkommen att kontakta oss

Smålands Måleri AB
Ingelundsvägen 16
331 40 Värnamo
Vi målar med färg från:

Kontaktpersoner

Jim
Ljungby
070-544 90 00
jim@smamal.se ​​​​​​​
Kristoffer
Värnamo
0370-131 97
​​​​​​​070-521 96 17
kristoffer@smamal.se